Inspektor BHP
- 2013-12-26
- W kategorii Słownik biznesowy
Bezpieczeństwo w miejscu pracy jest bardzo ważnym elementem, nie tylko w zakładach przemysłowych., ale także w innych firmach. Przestrzeganie przepisów BHP w skuteczny sposób może zapobiec wielu wypadkom, prowadzącym do utraty zdrowia, a niekiedy także śmierci. Dlatego też nie powinny być one lekceważone. Nad ich przestrzeganiem powinien natomiast czuwać inspektor BHP.
Inspektorzy BHP działają głównie w oparciu o przepisy Kodeksu pracy z dnia 2 lutego 1996 roku. Główną przyczyną ówczesny uregulowań przepisów BHP była potrzeba dostosowania prawa krajowego do wymogów prawnych Unii Europejskiej. Zgodnie z tymi przepisami, pracodawca jest zobowiązany do powołania służby BHP, jako oddzielnej jednostki, jeżeli zatrudnia on powyżej 100 pracowników. Jeżeli natomiast zatrudnienie nie przekracza 100 osób, pracodawca może powierzyć zadania służby BHP jednemu z pracowników, zatrudnionemu przy innej pracy. W przypadku prac szczególnie zagrożonych ryzykiem oraz chorobami zawodowymi, decyzję o powołaniu służby BHP może podjąć właściwy inspektorat pracy. Jednostka BHP jest podporządkowana bezpośrednio jednostce organizacyjnej, w której została ona utworzona lub osobie wchodzącej w skład organu zarządzającego tej jednostki. Przepisy prawa nie przewidują sytuacji, gdy służba BHP podlega osobie, która nie wchodzi w skład organu zarządzającego.
Podstawową rolą inspektora BHP jest doradztwo oraz kontrola nad przestrzeganiem przepisów BHP. Wykonuje on również okresowe analizy stanu bezpieczeństwa i higieny pracy, w celu zminimalizowania ryzyka powstania wypadku w miejscu pracy oraz podczas wykonywania pracy. Analizy stanu bezpieczeństwa i higieny pracy, zgodnie z obowiązującym prawem, powinny być przeprowadzane przez inspektora co najmniej raz w roku. W skuteczny sposób pozwala to zapobiegać ryzyku utraty zdrowia, bądź nawet życia oraz poprawia także warunki pracy. Ponadto bierze on udział w dochodzeniach powypadkowych, badając przyczyny oraz skutki zaistniałych zdarzeń, a także bada przyczyny powstawania chorób zawodowych i sposoby przeciwdziałania im.
Coroczna analiza przeprowadzana przez inspektora BHP zawiera:
- Szczegółowe raporty dotyczące wypadków. W szczególności: informacje o ilości wypadków przy pracy, miejsca ich wystąpienia, przyczyny oraz miejsca odniesionych obrażeń. Raporty te mają na celu zapobieżenie dalszym wypadkom, poprzez wyciągnięcie wniosków z poprzednich wydarzeń.
- Ocenę stanu zdrowia pracowników oraz ewentualnie zalecenia zdrowotne mogące go poprawić. Ponadto zawiera także rodzaje koniecznych badań i liczbę przebadanych pracowników.
- Raport dotyczący zagrożeń występujących podczas pracy oraz jej szkodliwości i uciążliwości, a także ryzyka zawodowego.
- Nakłady na środki ochrony osobistej, środki czystości i odzież oraz obuwie robocze.
- Sprawdzenie wymogów technicznych urządzeń i narzędzi, ich wyposażenia i zabezpieczeń.
- Stan sieci i urządzeń elektrycznych.
Oprócz tego inspektor BHP kontroluje także stan opieki lekarskiej pracowników, zleca okresowe badania stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy na danym stanowisku, bada stan urządzeń higieniczno-sanitarnych, nadzoruje wydawanie środków ochrony osobistej, odzieży roboczej, środków czystości, środków odżywczych, napojów itp. Inspektor BHP prowadzi także szkolenia z zakresu podstaw prawa pracy i bezpieczeństwa i higieny pracy oraz informuje o świadczeniach należnych w związku z wykonywaniem pracy na danym stanowisku.
W razie stwierdzenie zagrożenia życia lub zdrowia pracowników, inspektor BHP może niezwłocznie wstrzymać pracę maszyn, urządzeń elektrycznych, a także pracę całego zakładu, jeżeli będzie to konieczne dla zachowania bezpieczeństwa.
Aby móc starać się o stanowisko inspektora BHP należy posiadać zawód technika BHP. Starszy inspektor BHP powinien posiadać oprócz tego trzyletni staż w służbie BHP lub wyższe wykształcenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy lub studia podyplomowe w tym kierunku. Poza tym każdy z pracowników służby BHP powinien odbyć odpowiednie szkolenie bezpieczeństwa i higieny pracy w dziedzinie związanej bezpośrednio z ich działalnością.
Related
Szukaj na stronie
Kategorie
Ostatnie wpisy
- Nie będzie już Podstaw przedsiębiorczości w szkołach. Co w zamian?
- Piekarnie i cukiernie będą miały tańszy gaz
- Błędy popełniane przez początkujących szefów
- Zmiany w Kodeksie pracy zatwierdzone – będzie więcej dni wolnych
- Bezrobocie maleje, ale rośnie strach o pracę